Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 18:18 - “Схемата” с неизвинените отсъствия в училищата води до огромни щети за всички нас
Автор: golovech Категория: Политика   
Прочетен: 2138 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.06.2010 18:20



image Павлин Иванов

Пред време Бойко Борисов каза, че цялата държава е “схема”. За съжаление, най-вероятно това е вярно. Най-вероятно, защото нямаме необходимата информация за да знаем истината.
От много време искам да ви разкажа за една схема, която е широко разпространена в много училища в областта. Тя касае масово укриване на безпричинно отсъстващите ученици от техните учители и директори. Крайният резултат, от което е: посредствено образование и макар и неумишлена злоупотреба със средства на българските данъкоплатци. В част от ловешките училища, от 20-25 деца по списък в един клас, в час могат да бъдат открити едва около половината. Това е всеки ден.
Схемата се основава на няколко основни фактора:
-    делегираните бюджети на училищата
-    помощите за социално слаби
-    заплатите на учителите
С въвеждането на делегираните бюджети, което според мен беше изключително добра стъпка, всеки ученик води след себе си сериозни средства в училището, в което е записан. По тази причина училището стана бизнес – колкото повече ученици привлече, с толкова повече средства ще разполага. Трябва добър мениджмънт и маркетинг за да бъде едно школо успешно на това поле. Разбира се, ако се играе по правилата, каквато е и идеята на делегираният бюджет.
Без да искам да засегна директорите, за част от тях смятам, че не са осъзнали какво трябва да правят за да привлекат повече младежи в повереното им училище. Тази част от тях, за която говорим, има за цел да изглежда “печена” или “много яка” пред учениците. Това за съжаление включва доста свободно поведение, занижени критерии, плътно затваряне на очите за случващото се в училище. Плащайки тази цена, управлението на училищата си гарантира широка маса от НЕ искащи да се учат деца. Гарантирано завършване. Без отпаднали. Без никакво ниво, да не говорим за ценностна система. Но всички с някаква диплома.
Помощите за социално слабите семейства има също пряко отношение това, дали учениците ходят редовно на училище. Ако ученик има 5 неизвинени отсъствия, помощите спират. Като идея това решение на правителството също е много добра. За много семейства, средствата от помощите са жизнено важни. Т.е родителите имат сериозен мотив децата им редовно да посещават учебните занятия. Малкият проблем е, че децата не ходят на училище, но това не се регистрира в дневниците.
Другият основен фактор по схемата е възнаграждението на учителите. Механизма е прост – колкото повече редовни деца, толкова повече средства в съответното училище, респективно възможност за допълнителни 13 или 14 заплата в края на годината. Важно е да отбележа, че преди време, когато учителите участваха в няколко месечна стачка в учебно време, те извоюваха доста по-добри условия за положения от тях труд, както като време, така и в паричен израз. За съжаление, вместо това да доведе до по-качествено образование, резултата е все по-голяма неграмотност с диплома.
Нямам за цел да анализирам образователната система, защото най-малкото не разбирам от това. Единствено, което искам да променя е: Да спрем да се лъжем. Нямам за цел и някой да бъде уволнен или да пострада. Желанието ми е обществото да окаже натиск върху образователната система, за да стане тя нормална и на нейният изход да излизат нормално грамотни български граждани. Всеки да си върши съвестно работата. Нищо повече.
Ако не сте разбрали, а сте стигнали до тук, проблема накратко:
Когато учениците отсъстват безпричинно от училище, а учителите не нанасят техните неизвинени отсъствия, това ощетява всички, които работят и плащат данъци, защото:
-    всеки ученик води след себе си пари. Когато той не посещава училище, няма смисъл да се плаща за образование, което никой не потребява. В национален мащаб става въпрос за милиони левове, събрани от данъците на работещите
-    бройката на учителите, ще се окаже много по-голяма от необходимото. Няма ученици, няма и учители. Това също са милиони левове за заплати и осигуровки.
-    Повечето мъртви души в училищата генерират излишъци в бюджета на училищата. Част от тях много често се изразходват само за допълнително стимулиране на учителите. Има и конкретни примери за училища от област Ловеч.
-    Когато не се регистрират безпричинните отсъствия, много семейства получават неправомерно помощи. Родителите нямат мотив да оказват натиск върху децата си да посещават училище, защото си получават парите от държавата.

Искам отново да подчертая – целта на тази статия не е да предизвика уволнения. Достатъчно е, системата да бъде накара да работи.
Да работи, защото в противен случай освен, че се злоупотребява с и без това оскъдните средства, много сериозно се залъгваме, че децата получават добро образование.
Надали някой учител, ще отиде при негов ученик, който по някакъв начин е излъгал системата и е станал доктор, архитект, счетоводител … след като знае какво дете е подготвил.
Конкретния проблем за нашият град се състои в това, че за съжаление децата, които се учат заминават за София или в чужбина. А тук, в Ловеч остават повечето от тези, които са неграмотни. Какви хора ще се населяват нашият град след 5-10 години, зависи и от решаването на този на пръв поглед смешен и маловажен въпрос – нерегистрираните неизвинени отсъствия днес.
Понеже не смятам да ходя на друго място, лично мен този въпрос ме притеснява. А вас?

lovechtoday.eu/news.php



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: golovech
Категория: Политика
Прочетен: 352311
Постинги: 162
Коментари: 73
Гласове: 65
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930